Skoči na vsebino

Odprava na Severni pol 2018


Iščem povsem običajna dekleta za precej neobičajno ekspedicijo. Naučila vas bom, kar morate znate, spopasti pa se boste morale s temperaturami okoli -40 stopinj celzija, premikajočimi se ledenimi ploskvami in nevarnostjo severnih medvedov. Če ste pripravljene trdo delati, vam lahko pomagam priti na najsevernejšo točko našega planeta”, s temi besedami je vrhunska britanska polarna raziskovalka Felicity Aston iskala ducat deklet iz Evrope in Arabskih držav za mednarodno odpravo na Severni pol.

Prijavilo se je več kot 1000 deklet z vsega sveta. Nataša Briški je bila na koncu izbrana v 11-člansko ekipo, ki je po več skupnih pripravah 21. aprila 2018 stala na Severnem polu.


naslovnica knjige polar exposure

Knjiga Polar Exposure

Navdušujoča pripoved o spektakularnem potovanju. V besedah in slikah članic odprave, ki se spominjajo napornih treningov na Islandiji in v Omanu, podrobnih priprav in zastrašujočih pogojev na Arktiki ter zmagovitih trenutkov, ko so dosegle Severni pol.

Dokumentarni film Exposure

Evro-arabsko odpravo na Severni pol 2018 je od začetka priprav do njenega cilja spremljala snemalna ekipa pod vodstvom priznane ameriške režiserke Holly Morris. Exposure je zgodba o vztrajnosti, pogumu, dialogu med različnimi kulturami in preživetju v najzahtevnejših razmerah. Je pripoved o odpravi, ki utegne biti ena zadnjih na najbolj severni točki našega planeta.

Potopisna predavanja o ekspediciji

Če vas zanima izvedeti več o tej odpravi, mi pišite. Po dogovoru pripravim 45-90 min predavanja z ekskluzivnimi fotografijami in videoposnetki. Zanimivo za podjetja, različne organizacije, knjižnice in šole.

Zapisi o odpravi

Priprave na mednarodno odpravo sem natančneje popisala v seriji zapisov, objavljenih na Metini listi, od prijave in priprav na različnih lokacijah do ekspedicije, ki je cilj dosegla aprila 2018.

Fotografije: Evro-arabska ekspedicija na Severni pol, Renan Ozturk in Hansen Beck.