Skoči na vsebino

Nataša Briški


Diplomirana univerzitetna novinarka, magistrica politologije, so-ustanoviteljica in direktorica Zavoda Metina lista. Od leta 2012 vodi ekipo, ki ustvarja vsebine za neodvisno spletno mrežo Metina lista (metinalista.si), je so-avtorica podkastov o medijih (Metin čaj), o zadevah EU (Evropska četrt) in notranjepolitičnem dogajanju v Sloveniji (LD;GD).

Deluje kot svetovalka za strateško komuniciranje in upravljanje z družbenimi omrežji ter novimi medijskimi platformami, različnim organizacijam, posameznikom in posameznicam pa svetuje s področja odnosov z javnostmi, učinkovitega medijskega komuniciranja in javnega nastopanja. Je članica Sveta za človekove pravice (2019 – ) in ambasadorka destinacije Kočevsko.

Nataša Briški je kariero sicer začela na lokalnem radiu Univox (1993 – 1997), potem pa od leta 1995 – 2011 v različnih vlogah delala za največjo in najbolj gledano komercialno TV v Sloveniji, POP TV. Bila je del prve ekipe mlajših voditeljev in voditeljic, ki so pripravljali krajša popoldanska poročila, kot novinarka, voditeljica in redaktorica je urejala in vodila športni program (Športnih 24ur, Športna scena, Golf na POP TV), med leti 2003 – 2010 je bila zunanjepolitična dopisnica 24ur iz Washingtona, od 2010 – 2011 pa del zunanjepolitične redakcije oddaje 24ur. Iz Združenih držav Amerike je kot dopisnica poročala tudi za BBC World Report (2005 – 2006).

portret

Foto: Adrian Pregelj

Članke, komentarje in razmišljanja objavlja na Metini listi in občasno v drugih medijih, bila je kolumnistka RTV oddaje Studio City (2018-2022). Decembra 2013 je bila med govorci na TEDx Ljubljana – The Power of Responsible Ideas (Zahtevajmo družbeno-odgovorne medije).

Med več kot 1000 prijavljenimi je bila izbrana v 12-člansko Evro-arabsko ekspedicijo na Severni pol, ki ga je 21. aprila 2018 tudi osvojila. O ženski mednarodni odpravi je bil posnet dokumentarni film Exposure v režiji Američanke Holy Morris in napisana knjiga Polar Exposure, ki jo je izdala založba Penguin Random House.

Nataša je tudi avtorica znanstvene monografije o procesu izbire predsedniških kandidatov na ameriških volitvah – “Prek koruznih polj v Iowi do Bele hiše” (2009).